office@kfadvokati.com
Knez Mihailova br. 17, 11000 Beograd, Srbija

Pratite nas:

VestiIzveštaj sa FIC-a „Radnopravna regulativa – suočavanje sa izazovima“

mart 31, 2022

Izveštaj sa FIC-a "Radnopravna regulativa - suočavanje sa izazovima"Advokatska kancelarija K&F Advokati učestvovala je na konferenciji u organizaciji FIC (Foreign Invetors Council) Srbija, održanoj 22. marta u Beogradu, na kojoj se diskutovalo o novim rešenjima u pogledu radnopravnih odnosa na teritoriji Republike Srbije.

Konferencija pod nazivom „Radnopravna regulativa – suočavanje sa izazovima“ otvorila je izuzetno značajne i bitne teme vezane za promene propisa iz različitih oblasti radnog prava, njihove zakonske regulative, praktične primene u svakodnevnom poslovanju pravnih lica, kao i potencijalne probleme koje nose ove izmene, a tiču se poslodavaca i zaposlenih.

Glavne teme ovog panela bile su pre svega izmene i dopune Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, zatim Zakon o zapošljavanju stranaca – kako pojednostaviti postupak dobijanja radne dozvole za strane držvaljane u Republici Srbiji, Zakon o radnoj praksi, kao najmlađi član korpusa zakona koji se odnose na radnopravne odnose i prvi zakon kojim se uređuje radna praksa u Republici Srbiji i Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim i poslovima u određenim delatnostima.

Pored članica FIC-a, kao panelisti ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja bile su prisutne:

  • Snežana Bogdanović, šef Odseka za noramtivne i studijsko-analitičke poslove u oblasti rada
  • Sanja Gavranović, rukovodilac Grupe za normativne i studijsko-analitičke poslove u oblasti zapošljavanja i ekonomskih migracija i nadzor u oblasti zapošljavanja
  • Mira Božić, viši savetnik za pravne poslove u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu
  • Ivana Nikolić, samostalni savetnik

U otvorenoj diskusiji gošće iz Ministarstva za rad su, pre svega, prisutnima približile nova zakonska rešenja, a zatim kroz dijalog i pitanja učesnika konferencije davale odgovore koji se tiču praktične primene i trenutnih mogućnosti implemetacije u radno zakonodavstvo.

Tema koja je zahtevala posebnu pažnju svakako jeste pojednostavljenje postupka za dobijanje radne dozvole za strana lica. Prema rečima predstavnica Ministarstva za rad u toku je postupak pripreme rešenja unifikacije i digitalizacije samog postupka, gde bi umesto postojeća dva postupka, bio jedan, digitalan, pod nadzorom portala e-uprave, dok bi podnosilac zahteva za dobijanje radne dozvole, pored stranog državljanina koji želi da zasnuje radni odnos, to mogao biti i sam poslodavac, što umnogome olakšava i simplifikuje sam postupak.

Takođe, važno je istaći i veliko intresovanje članica za izmene Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, koje se tiču prostorija i pomoćnih prostorija za

obavljanje rada van radnog mesta, kao i sta se ima smatrati, prema slovu zakona, radnim mestom. Ove promene nastale su kao potreba za rešavanje velikih poteškoća usklađivanja zakonskih odredbi i životnih prilika prouzrokovanih pandemijom COVID-19, kada se radi o radu van prostorija poslodavca.

Na kraju, imali smo priliku da među prvima čujemo šta donosi Zakon o radnoj praksi, kao prvi normativni akt koji reguliše ovu oblast, šta se podrazumeva pod terminom „radni praktikant“, kakvo mesto zauzima u radnoj legislativi, kao i o pravima i obavezama kako praktikanta tako i poslodavca.

Zaključak sa ove konferencije jeste da novine koje su ušle u zakonsku proceduru i one koje se još razmatraju predstavljaju značajan napredak u cilju poboljšanja radnopravnih uslova u Srbiji, ali konačan sud možemo dati tek nakon primena istih u praksi.

https://kfadvokati.com/wp-content/uploads/2023/02/svetli-logo-e1675854185808.png

KONTAKT INFORMACIJE

Knez Mihailova br. 17, 11000 Beograd, Srbija

Pratite nas:

KORISNI LINKOVI

KONSULTACIJE

Copyright © 2021 – 2024.

All Rights Reserved.

Designed by Archangel Design